Theehuis Rhijnauwen ligt op een fantastische plek aan het water midden in het bos, genoeg ruimte en tal van mogelijkheden rond het theehuis om er een leuk dagje uit van te maken. Eerst even wandelen, en daarna lekker uitpuffen met een welverdient drankje aan het water op ons terras.
Wandel door Rhijnauwen en Amelisweerd
Vanuit het Theehuis Rhijnauwen zijn zes wandelingen beschreven met tekst en een kaart:
de theehuiswandeling (1 KM), de waterlinie wandeling (5 KM) en vier seizoenswandelingen, lente en zomer, herfst en winter (3 KM). Alle wandelingen zijn geschikt voor rolstoelen en kinderwagens. Je kan de wandelingen gratis afhalen bij de desk op het theehuis of downloaden vanaf deze site. Ze hebben allemaal een thema en voeren je langs leuke en leerzame wetenswaardigheden. De wandelingen lopen over de 3 aaneengesloten land- goederen Rhijnauwen, Oud-Amelisweerd en Nieuw- Amelisweerd.
De TheehuisWandeling is een rondwandeling over landgoed Rhijnauwen van ongeveer één kilometer. Theehuis Rhijnauwen is begin- en eindpunt van de wandeling. Download hier de wandeling of haal hem op bij het Theehuis
De TheehuisWandeling is een rondwandeling over landgoed Rhijnauwen van ongeveer vijf kilometer. Theehuis Rhijnauwen is begin- en eindpunt van de wandeling. Download hier de wandeling of haal hem op bij het Theehuis
Seizoens Wandeling 3km;
Download; Lente / Zomer / Herfst / Winter -wandeling
Elk seizoen een unieke seizoenswandeling, dit is een rondwandeling over landgoed Rhijnauwen van ongeveer drie kilometer. Theehuis Rhijnauwen is begin- en eindpunt van de wandeling. Download de wandeling of haal hem op bij het Theehuis
Met de kinderen
Rhijnauwen is natuurlijk de plek om met kinderen naar toe te gaan. In het restaurant hebben we kleurplaten, kinderstoelen, een leuke kinderhoek en natuurlijk de lekkerste kinderpannenkoeken. Buiten een fantastische speeltuin waar de kinderen geen genoeg van krijgen, groot genoeg om ze een lange tijd te vermaken. Verder hebben we 2 ezels staan Carlos en Joris, en een aantal geitjes die je van dichtbij kan bekijken. Onder “Met z’n allen?! Reserveren? vind je de mogelijkheden voor bijvoorbeeld kinderfeestjes. Dit kan gecombineerd worden met een huifkartocht met speurtocht verzorgd door Xanthos, kijk hiervoor op www.huifkarxanthos.nl
Boottocht vanuit Utrecht met Schuttevaer
Vertrek Utrecht: 10.30 uur –> aankomst Rhijnauwen: 12.00 uur
Vertrek Rhijnauwen: 14.30 uur –> aankomst Utrecht: 16.00 uur
Vanuit het oude stadscentrum van Utrecht vaart u via de grachten naar de rivier de Kromme Rijn. U vaart door het natuurgebied Amelisweerd en Rhijnauwen waarna u uitstapt op ons terras voor een versnapering of een wandeling.
* in Juli en Augustus vaart Rederij Schuttevaer op zowel de woensdag als de zondagen
* in Juni en September vaart Rederij Schuttevaer op de zondagen
Voor meer informatie of om te reserveren, ga naar www.schuttevaer.com
Huur een kano en vaar naar het Theehuis
Huur een kano of roeiboot bij de Rijnstroom en maak een tochtje door het schitterende natuurgebied Amelisweerd. Vanaf de kanoverhuur naar Theehuis Rhijnauwen is het tussen de 45 minuutjes en een uurtje roeien ongeveer. Aangekomen bij het Theehuis trekt u de kano het terras op en zoekt een lekker plekje uit om even bij te komen. Terug ga je stroomafwaarts en is het wat makkelijker. Ze verhuren ook kleine bootjes, en zelfs een paar met een fluistermotor, dat is pas echt genieten!
Telefoonnummer van Kanoverhuur Rijnstroom is: 030-2521311
Ze hebben ook een website: www.rijnstroom.nl
Bezoek fort van Vechten
Het Fort bij Vechten is onderdeel van de Nieuwe Waterlinie (NHW). Een waterlinie is een uniek en typisch Nederlands verdedigingssysteem. Vechten is gebouwd tussen 1867 en 1870. De grote bomvrije kazerne werd in 1880 toegevoegd. Het fort is 17 hectare groot en na Rijnauwen het grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Mobilisatie was er in 1870, 1914-1918 en 1939-1940. Bij oorlogshandelingen is dit fort echter nooit betrokken geweest. De laatste militaire functie van het fort was bandenopslag van Defensie. Het fort is in 1996 door Defensie overgedragen aan Staatsbosbeheer.
Openingstijden
Vrije toegang van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00
Voor meer informatie ga naar de website: www.fortvechten.nl
Waterliniemuseum
In 2015 is hét icoon van de Nieuwe Hollandse Waterlinie geopend: Waterliniemuseum Fort bij Vechten. Dit museum is de bekroning van het Nationale Project Nieuwe Hollandse Waterlinie dat 15 jaar geleden begon. Het museum is in het voorjaar 2015 geopend. www.waterliniemuseum.nl
Bezoek fort van Rhijnauwen
Fort Rijnauwen is het grootste fort uit de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een machtig vestingwerk dat door zijn bouwstijl en zijn gaafheid uniek is in ons land. Fort Rijnauwen maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze verdedigingslinie werd aangelegd om Utrecht, Noord- en Zuid-Holland te verdedigen tegen aanvallen uit het oosten. Samen met enkele andere forten beschermde het als tweede forten-ring om Utrecht de stad tegen lange afstands kanonvuur. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het fort door de Duitse bezetter gebruikt als munitiedepot en als fusilladeplaats. Honderden verzetshelden zijn er omgebracht. Elk jaar op 4 mei worden deze slachtoffers tijdens de Dodenherdenking herdacht. Na de 2e Wereldoorlog heeft het fort zijn functie als verdedigingswerk verloren. Behalve cultuurhistorisch monument is het fort, door de jarenlange afsluiting, ook een waardevol natuurgebied geworden. Om de natuur zoveel mogelijk rust te gunnen, is het fort Rijnauwen alleen toegankelijk onder leiding van een gids.
Rondleidingen
Tussen 1 april en 1 oktober kunt u (vanaf 10 jaar) deelnemen aan een van de reguliere rondleidingen van Staatsbosbeheer.
* Woensdag om 10.30 uur
* Zaterdag om 13.30 uur
* Zondag 10.30 en 13.30 uur (Tijdens de fortenmaand september is fort Rijnauwen op zondag gratis toegankelijk volgens een aangepast programma.)
U kunt hiervoor niet reserveren. Er wordt verzameld bij het toegangshek. Een rondleiding kost € 5,00 en duurt 2,5 uur. Het fort is helaas moeilijk toegankelijk voor mindervaliden. Halverwege de rondleiding kunt u in een van de manschappen-verblijven een kopje koffie, thee of glaasje fris drinken. Honden zijn niet toegestaan. Voor meer informatie neemt u contact op met Toerisme Utrecht: 0900-1288732 (EUR 1,30 per gesprek), infovvv@toerisme-utrecht.nl of ga naar www.bezoek-utrecht.nl
Fietsroute door omgeving Utrecht langs alle forten, 33km
Fietsknooppunten; 45-47-91-90-89-88-87-44-41-38-31-28-45
Deze tocht begint bij Slot Zuylen en komt langs Het Werk bij Maarsseveen, Het Fort op de Ruigenhoekse Dijk, Fort Blauwkapel, Het Fort op de Voordorpse Dijk, Het Fort bij Rijnauwen, Fort Het Vossegat en Het Fort Aan de Klop. Bovendien gaat de route dwars door het centrum van Utrecht. Het terrein van Het Werk bij Maarsseveen is vrij toegankelijk. Klim op het fort om een idee te krijgen van het schootsveld van het fort en de inundatievelden. Bij Fort Blauwkapel kunt u zien dat de nieuwbouwhuizen tegenwoordig weer in de waterliniestijl worden gebouwd. Het Fort op de Voordorpse Dijk, aangelegd rond 1870, ligt midden in de vroegere inundaties van de Voorveldse Polder. Tegenwoordig wordt dit fort gebruikt als congrescentrum. Vanaf hier fi etst u langs De Bilt waarna u om het Universiteitscomplex De Uithof rijdt, waar Het Werk aan de Hoofddijk ligt. De Universiteit heeft het terrein hiervan gebruikt om er eenbotanische tuin aan te leggen en is een stukje omrijden zeker waard. Het volgende fort dat u tegenkomt op de route, Het Fortbij Rijnauwen, is het grootste fort van de Waterlinie en is gelegen op een landgoed waar tegenwoordig een jeugdherberg en
Theehuis Rhijnauwen gevestigd zijn, tijd voor een pauze. Vanaf hier komt u langs Fort Het Vossegat, waarvan slechts een deel is bewaard. Het fort ligt op het terrein van de Kromhoutkazerne waarvan een deel wordt gebruikt als campus van University College, een onderdeel van de Universiteit Utrecht. Het Fort wordt tegenwoordig gerenoveerd. In het noorden van de stad Utrecht, komt u bij Het Fort aan de Klop langs.
Fietsroute Rhijnauwen, Odijk, Langbroek, Werkhoven, Vechten, Rhijnauwen, 25km
Fietsroute; ontdek Utrecht, Amelisweerd en Rhijnauwen
Deze aantrekkelijke fietstocht leidt u via de Utrechtse Oudegracht de stad uit langs diverse forten, buitenplaatsen en het Wilhelminapark. Onderweg komt u diverse horecagelegenheden tegen. De route start en eindigt hartje Utrecht bij het VVV Utrecht Informatie Centrum. Hier is het tevens mogelijk fietsen te huren.
Bekijk hier de kaart via route.nl
Bezoek het museum Landhuis Oud Amelisweerd
Het Landhuis Oud Amelisweerd met koetshuis (uit 1770) en park behoort tot de meest bijzondere Rijksmonumenten in Nederland. Vooral door het aanwezige Chinese papierbehang uit de 18e eeuw.
Nu te zien en doen
Er zijn wisselende exposities in het Landhuis Oud Amelisweerd. Er is ruimte voor hedendaagse kunst en het toont de rijke geschiedenis.
Openingstijden
Woensdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur.
Kijk voor meer informatie en prijzen op landhuisoudamelisweerd.nl