Theehuis gaat ervoor, iedereen blij!

In het bos met groot terras aan het water voor koffie, gebak, lunch, thee of diner. Met veel liefde bakken we de allerlekkerste pannenkoeken van het heelal. Theehuis gaat ervoor, iedereen blij! Daarom zoveel mogelijk biologisch, eerlijk en duurzaam. Het theehuisteam staat elke dag vanaf 10.00u met veel plezier voor je klaar, het hele jaar door!

Voor kids, maar ook voor…

Rhijnauwen is natuurlijk de plek om met kinderen naar toe te gaan. In het restaurant hebben we kleurplaten, kinderstoelen, een leuke kinderhoek en natuurlijk de lekkerste kinderpannenkoeken. Buiten een fantastische speeltuin waar de kinderen geen genoeg van krijgen, groot genoeg om ze een lange tijd te vermaken. Verder hebben we 2 ezels staan Carlos en Joris, en een twee geitjes, Saartje en Pip, die je van dichtbij kan bekijken. Maar daarnaast zijn we ook een prima plek voor wandelaars, high-tea’ers, sporters, dichters, fotografen, zakelijke gasten, harde werkers, levensgenieters, verliefde stellen, jarigen, families en iedereen die van een informele plek midden in het bos van Rhijnauwen met uitzicht over de rivier De Krommerijn houdt.

Viervoeters toegestaan..

Je mag je hond bij ons mee naar binnen nemen, mits aangelijnd en geen overlast voor anderen.

Theehuis vriend van Wilhelmina Kinderziekenhuis

Theehuis Rhijnauwen steunt het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht als bedrijfsvriend. Wij voelen ons betrokken bij de kinderen en families die het WKZ bezoeken en daarom steunen we het WKZ. Onze bijdrage gaat deels naar een jaarlijks verwenmoment voor de kinderen in het ziekenhuis en voor een groot deel naar projecten ter bevordering van onderzoek, vernieuwing en het veraangenamen van het verblijf voor de kinderen. Zelf ook vriend worden of meer informatie over de projecten ga naar; vriendenwkz.nl

 

Wie is Vrienden WKZ?

Vrienden WKZ zamelt geld in voor een kindvriendelijke inrichting, onderzoek en voor activiteiten die voor ontspanning en afleiding zorgen. Er lopen veel waardevolle projecten in het WKZ waaraan zij aan hebben bijgedragen, zie projectenpagina van de vriendenwkz-website. Met het werk van Vrienden WKZ willen ze kinderen in het Wilhelmina Kinderziekenhuis een toekomst geven. De Stichting is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI)

Steun Vrienden WKZ zelf

Draagt u het Wilhelmina Kinderziekenhuis een warm hart toe en wilt u uw waardering tonen? Dat kan door Vrienden WKZ te steunen. Ouders en andere familieleden van patiëntjes, maar ook organisaties die maatschappelijke betrokkenheid willen tonen; iedereen is welkom. Ga naar de website www.vriendenwkz.nl voor meer informatie

Historie – Theehuis sinds 1921

Het bestaan van het Theehuis en omgeving zijn een direct gevolg van het bestaan van de Hollandse Waterlinie. De landgoederen Rhijnauwen/Amelisweerd danken hun behoud, tot vandaag de dag, aan de militaire functie van dit gebied. De gemeente heeft begin vorige eeuw de landgoederen gekocht van de laatste particuliere eigenaren van de ridderhofsteden en bijbehorende landgoederen, Bosch van Drakestein en Strick van Linschoten. Theehuizen en -tuinen waren in die tijd heel hip. Na de aanschaf van de landgoederen heeft de gemeente direct het Theehuis laten bouwen als uitspanning voor de burgerij van Utrecht en omgeving. Het Theehuis is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School, tegelijk met het paviljoen in het Wilhelminapark in Utrecht door architect K. van der Gaast.


Het Theehuis werd in 1997 uitgebreid met een ontwerp van architect Bertus Mulder, een leerling van Gerrit Rietveld en landschapsarchitect Mariske Pemmelaar-Groot. Zij kozen voor het verbreken van de originele bouwstijl omdat ‘het anders zou lijken of er niets is gebeurd en alsof de tijd heeft stilgestaan’. De uitstraling van het Theehuis mocht anders worden, maar moest wel de herkenbare sfeer behouden. De uitbreiding, waaronder een paviljoen in Japanse stijl, loopt via de veranda op natuurlijke wijze over in de toen opnieuw aangelegde tuin met uitzicht naar het landschap van de Kromme Rijn. De tuin is ontworpen met een knipoog naar een Japanse tuin, die verwijst naar het landschap met als achtergrond het geleende landschap. Toen het Theehuis opnieuw geopend werd, was het enige probleem de grote toeloop.

Kringenwet

Het theehuis is van hout omdat het op ruim 300 meter ligt van Fort Rijnauwen, het grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Rond deze forten werden met behulp van de Kringenwet de schootsvelden van de forten zoveel mogelijk vrij gehouden. Deze wet bepaalde dat binnen kringen rond het fort alleen met toestemming van het Ministerie van Oorlog gebouwd mocht worden. Bovendien moest die bebouwing in geval van oorlog makkelijk kon worden verwijderd. In de binnenste kring, tot 300 meter van het fort, moest het bouwwerk geheel van hout zijn. In de middelste kring mocht de basis van het bouwwerk van steen zijn en mocht het gebouw ook een gemetselde stookplaats en schoorsteen hebben. Voor het theehuis was dat laatste natuurlijk belangrijk en daarom werd het net in de middelste kring gebouwd. Rond het theehuis zijn behalve fort Rijnauwen nog veel bouwwerken van de Waterlinie te zien. Er liggen bunkers in de omliggende weilanden en op de parkeerplaats bij het theehuis. Ook loopt door het gebied een tankgracht.

Hollands Waterlinie, water als verdedigingswapen

De Nieuwe Hollandse Waterlinie was een verdedigingslinie. Water was het verdedigingswapen. Als de vijand eraan kwam, konden stroken weiland tussen Muiden en de Biesbosch onder water gezet worden. Het land werd daardoor moeilijk begaanbaar voor de vijand. De linie deed dienst van 1815 tot ongeveer 1940. Tegenwoordig heeft de Nieuwe Hollandse Waterlinie een nieuwe functie. Het is nu een prachtig gebied, waarin je de geschiedenis volop kunt beleven. Laat je verrassen!